Conferència a Vil·la Urània, en col·laboració amb AstroBarcelona i el seu fantàstic president, Àlex Rubio, a qui és impossible no acabar estimant com a un amic.
La conferència va tenir personalitat pròpia, ja que va ser l’ únic dia en que l’ audio de la sala de conferències va fallar, i després de proposar fer el trasllat de les persones a una sala de formació, va arribar tal allau de persones que volien ser públic de la conferència, que vam haver de tornar a la sala principal, i amb ganes i molta capacitat de l’ equip humà de Vil·la Urània, vam trobar les sol·lucions per poder fer la conferència.
Tot i que hi havien més de 80 persones, crec que ningú va tenir problemes per seguir-la. Va ser una satisfacció molt gran poder despertar tant d’ interès, i espero que agradés al públic.
La conferència feia un recull de com, a través de la història, els humans hem estat capaços d’ interpretar al missatger de l’ Univers: la llum. Gràcies a aquesta llum que ens arriba, sigui com a llum visible o com a radiacions electromagnètiques que som incapaços de percebre amb els nostres ulls, els científics han estat capaços d’ anar moldejant la concepció del que ens envolta.
Lluny de ser una ciència experimental, l’ astronomia és una ciència observacional i extremadament anal·lítica.
Instruments capa cop més gran i més sofisticats ens han ensenyat les dimensions de l’ Univers, i ens han ajudat a comprendre el nostre humil lloc dins d’ aquesta totalitat.
Trobar aquesta posició ens ha de fer reflexionar, i començar la senda de millorar la nostra societat i canviar l’ escala de valors que domina el dia a dia.
Mart ha estat sempre un planeta misteriós, que ha seduït els somnis de la Humanitat, i ha estat protagonista de novel·les, pel·lícules, missions d’investigació i, en un futur no gaire llunyà, el destí d’una part dels colons que iniciaran la seva expansió pel Sistema Solar.
En aquesta conferència es fa un recull tant de la vessant científica com la literària, i aprofundeix en les missions d’exploració Perseverance i Curiosity que dia rera dia ens envien més dades des del planeta vermell.
El Centre Cívic del Guinardó organitza xerrades de ciència, enmarcades en el Grup Aula 141, on participo activament proposant temes d’actualitat per mantenir ben informats als ciutadans interessats en l’astronomia i l’astronàutica.
L’any 2021 serà recordat perquè el dia de Nadal es va enviar a l’espai el telescopi més gran mai construit per observar l’Univers des de més enllà de l’atmòsfera terrestre.
El telescopi, de 6, metres de diàmetre, és com una peça d’origami. Va haver d’encabir-se en la càpsula de transport d’un coet Ariane V, i una vegada a l’espai, va anar desplegant-se progressivament mentre iniciava el seu viatge al punt de Lagrange 2, ubicat a 1,5 milions de kms de la Terra. Des d’allà, quan finalitzin les tasques de cal·libració de l’instrumental, iniciarà les seves investigacions sobre el naixement de l’Univers i dels exoplanetes que giren al voltant d’altres estrelles. Però el més emocionant que ens ofereix el telescopi James Webb és tot allò que, ara per ara, som incapaços d’imaginar i de ben segur ens mostrarà com cap altre medi d’investigació ho ha pogut fer al llarg de la història de la Humanitat.
Una xerrada que recull els seus inicis, el disseny, els problemes que va haver d’afrontar, i els reptes de futur que de ben segur assolirà.